, 2023/7/28

Az euró-forint árfolyam az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent, ami jelentős gazdasági hatásokkal járhat Magyarországra.

Az euró-forint árfolyam 2023. február 7-én elérte az utóbbi 16 év legalacsonyabb szintjét, amikor 1 euróért 395 forintot kellett fizetni. Az árfolyam csökkenésének számos oka van, többek között a háború Ukrajnában, az energiaárak emelkedése, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelésének üteme.

Az euró-forint árfolyam csökkenésének számos gazdasági hatása lehet Magyarországra. Egyrészt az árfolyam csökkenése növeli az importárakat, ami az inflációt is felfelé hajtja. Másrészt az árfolyam csökkenése csökkenti a magyar export versenyképességét, ami negatívan befolyásolhatja a gazdasági növekedést.

Az MNB a gazdasági hatások enyhítése érdekében számos intézkedést tett, többek között kamatemeléseket hajtott végre és a forint vásárlását kezdte el. Az MNB intézkedései azonban korlátozottak, mivel a háború és az energiaárak emelkedése nem magyar hatókörben lévő tényezők.

Az euró-forint árfolyam várhatóan az elkövetkező hónapokban is ingadozni fog, de a hosszabb távú trend valószínűleg a csökkenés irányába mutat. A magyar gazdaság számára ez az árfolyam csökkenés jelentős kihívást jelenthet, de az MNB intézkedései segíthetnek enyhíteni a gazdasági hatásokat.

Íme néhány konkrét példa az euró-forint árfolyam csökkenésének gazdasági hatásaira Magyarországon:

  • Az importárak növekedése miatt az infláció felfelé hajt.

  • Az export versenyképességének csökkenése miatt a gazdasági növekedés lassul.

  • A magyarok számára drágább lesz külföldre utazni és külföldi termékeket és szolgáltatásokat vásárolni.

  • A magyar vállalatok számára drágább lesz importálni nyersanyagot és berendezéseket.

  • A magyar kormánynak több pénzt kell fordítania a szociális ellátórendszer támogatására, hogy enyhítse az inflációs hatást a lakosságra.

Az euró-forint árfolyam csökkenése komoly kihívást jelent a magyar gazdaság számára. Az MNB intézkedései segíthetnek enyhíteni a gazdasági hatásokat, de a magyar gazdaságnak hosszú távon meg kell találnia a módját, hogy alkalmazkodjon az új gazdasági környezethez.